Overslaan en naar de inhoud gaan

5 opkomende trends voor de finance functie

Finance of the future

De coronacrisis heeft gediend als extra boost om organisaties nog sneller te transformeren. Zo is het thuiswerken in sneltempo (sterker) ingeburgerd geraakt en is de digitalisering gemiddeld met het equivalent van zo’n drie jaar geëvolueerd in het eerste halfjaar van de coronacrisis.

De meeste trends die nu opkomen spelen al meerdere jaren, maar zijn door de aanhoudende COVID-19 crisis in belang toegenomen. Hier lees jij 5 trends die de komende jaren een belangrijke rol gaan spelen in de finance sector:

1. De vraag naar specialisten wordt groter

In deze onzekere tijden hebben bedrijven nood aan finance professionals die de strategie kunnen bijsturen en bedrijfsresultaten kunnen verbeteren. De volgende functies zouden het meest gewild zijn in de toekomst:

  • Interne auditors die bedrijven kunnen helpen met inefficiënties op te sporen, balansen te stabiliseren en kosten te besparen.
  • Debiteuren die verschuldigde betalingen kunnen achtervolgen en schulden vereffen.
  • Risicoanalysten die advies kunnen bieden over hoe bedrijven de cashflow kunnen verbeteren en goede beslissingen kunnen nemen voor de toekomst.
  • Payroll Accountants die kunnen garanderen dat het personeel op tijd betaald wordt, en dat bedrijven voldoen aan de nieuwe wettelijke richtlijnen.

2. De toekomst is hybride

Afgelopen decennia kwam het thuiswerken maar langzaam van de grond, maar de coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat werken van op afstand in slecht enkele weken voor iedere werknemer een realiteit werd. Het grote aantal tools voor werken op afstand die nu beschikbaar zijn voor accountants en andere finance professionals, zorgen er voor dat ze overal ter wereld hun job kunnen blijven uitoefenen.

Nu we stilaan in het nieuwe normaal komen, geven werknemers aan dat ze na de pandemie vaker thuis willen werken om een betere balans tussen werk en privé te blijven hanteren. Volgens een rapport van Microsoft overwegen ook bedrijven (66%) om fysieke ruimtes opnieuw in te richten en meer in te zetten op hybride werkomgevingen.

3. Automatisering

Nu finance departementen volop investeren in automatisering, hebben CFO’s steeds meer mensen nodig met de juiste technologische expertise om dit naar de next-level te brengen. Bedrijven moeten hun processen centraliseren en kost efficiënt te werk gaan indien ze competitief willen blijven.

4. Soft Skills worden belangrijker

Dankzij innovaties zoals Artificiële Intelligentie moeten finance professionals steeds minder tijd investeren in repetitieve taken zoals gegevensinvoer. Dit geeft hen meer tijd voor grondigere taken zoals analyses en forecasting. Deze taken vereisen een problem solving mindset en uitstekende communicatieve vaardigheden om resultaten en bevindingen te rapporteren aan klanten en managers.

5. Nood aan interim management

Tijdens veranderende economische omstandigheden is het essentieel om bedrijfscontinuïteit te blijven garanderen. Door in te zetten op interim management en project consulting kunnen bedrijven de kosten laag houden en teams schalen waar nodig. Federgon publiceerde enkele cijfers waaruit blijkt dat bedrijven in 2020 steeds vaker beroep hebben gemaakt op Interim Management.

Interim managers bieden toegang tot gespecialiseerde vaardigheden voor projecten die een grote prioriteit hebben en kunnen de druk op de vaste medewerkers verlichten tijdens drukke tijden, zoals de jaarlijkse closing.

JOUW ONMISBARE SCHAKEL IN FINANCE
Ben je een freelancer actief in finance en op zoek naar een nieuw project? Bekijk al onze openstaande jobs of stuur jouw CV via info@hyphen.be

Laat het nieuws tot bij jou komen

Schrijf je in op de nieuwsbrief voor maandelijkse insights en artikels over finance en staffing die rechtstreeks in je inbox landen.