Overslaan en naar de inhoud gaan

Streef naar succes met financieel leiderschap

Finance Leadership Blog

Vandaag de dag woedt er een hevige concurrentiestrijd in business. Bedrijfsstructuren worden ingewikkelder en finance teams krijgen te kampen met veranderende eisen. Finance professionals toveren niet enkel met cijfers, maar zijn nu ook essentiële schakels die ervoor zorgen dat een organisatie succesvol draait. Om de inspanningen van deze professionals te ondersteunen en aan hun noden te voldoen, hebben finance managers tal van leiderschapskwaliteiten nodig.

 

waarom is financieel leiderschap zo belangrijk?

Financieel leiderschap is niet enkel van toepassing voor CFO’s en andere hogere leidinggevende functies. Het is van uiterst belang voor elke persoon die verantwoordelijk is voor één of meerdere medewerkers. Leiderschapsvaardigheden staan je namelijk toe om te inspireren en te motiveren, slimme, impactvolle beslissingen te nemen en uiteindelijk een kracht te worden die het bedrijf voortstuwt!

de financiële leiders van de toekomst

Om jezelf als een echte financiële leider te kunnen beschouwen, heb je meer nodig dan diepgaande financiële expertise. De sector evolueert voortdurend. Er duiken steeds nieuwe technologische tools op en er is alsmaar meer aandacht voor duurzame praktijken in finance. De leiders van de toekomst denken aan de richting die het bedrijf wilt uitgaan en zijn zich bovendien bewust van wat er reilt en zeilt in de sector.

Maar een sterke financiële leider moet eerst en vooral over algemene leiderschapskwaliteiten beschikken. Die essentiële vaardigheden stellen hem of haar in staat om de prestaties van het team fel te verbeteren en acties te nemen die in het voordeel spelen van de organisatie.

hoe ziet een sterke financiële leider er uit?

Een bekwame leider heeft zowel hard als soft skills. Hard skills verwijzen naar jobgerelateerde competenties, zoals financiële inzichten, een neus voor ondernemen en kennis van technologie. Heb je verstand van business en kan je rekenen als geen ander? Geweldig! Maar er is meer nodig om een team te leiden en hen aan te sporen om hun beste beentje voor te zetten.

Soft skills zijn daarom onmisbaar voor een sterke financiële leider. Deze nuttige vaardigheden hebben veel weg van persoonlijke eigenschappen. Ze horen niet bij een specifieke functie maar zijn inzetbaar in de meeste jobs. Denk bijvoorbeeld aan communicatieve vaardigheden of strategische takenverdeling.

vaardigheden

Welke soft skills zouden bovenaan je lijstje moeten staan als je je wilt ontpoppen tot een uitstekende financiële leider?

  • interpersoonlijke & communicatieve vaardigheden

Finance managers werken gewoonlijk samen met vele andere personen, ook buiten hun eigen team of zelfs buiten hun bedrijf. Het is dan ook ontzettend belangrijk om vlot te kunnen omgaan met anderen.

Binnen hun eigen team betekent dit dat finance managers zich toegankelijk opstellen en een positieve omgeving bieden waarin hun teamleden zich goed voelen. Ze begeleiden hun medewerkers, moedigen hen aan en optimaliseren zo de geleverde prestaties. Voor belangrijke klanten of aandeelhouders, communiceren managers best op een heldere en respectvolle manier en zijn ze assertief indien nodig.

Tip: Gebruik de 3 Engelse C’s voor assertiviteit: confident, clear & calm. Communiceer op een zelfzekere, duidelijke en rustige manier. Laat je gevoelens ter zijde en probeer je boodschap zo bondig en objectief mogelijk over te brengen. 

  • feedback geven (en ontvangen!)

Feedback geven of krijgen is niet altijd even fijn maar het is een cruciale vaardigheid om onder de knie te krijgen. Als er geen feedback is, kan je immers ook geen leerrijke lessen trekken die je vervolgens helpen bij je professionele groei. Een sterke leider deinst er niet voor terug om zijn of haar teamleden van opbouwende kritiek te voorzien en staat er voor open om zelf feedback te ontvangen.

Opbouwende kritiek, hoe pak je dat aan? Als je medewerkers bijvoorbeeld een lastige taak krijgen die hen behoorlijk wat kopzorgen geeft, is het aangewezen om hen te steunen en hun inspanningen te erkennen. “Ik weet dat dit geen voor de hand liggende opdracht was en ik ben onder de indruk van je doorzettingsvermogen. Bedankt voor je harde werk!” Ook als hun prestaties niet naar behoren zijn, moet je hen daar tactvol op wijzen: “Ik had verwacht dat je het toch iets beter zou doen. Kan je mij uitleggen wat er mis is gelopen?”

  • teamwerk & besluitvaardigheid

Een echte leider is een teamplayer maar kan even goed onafhankelijk te werk gaan en zelf beslissingen nemen. Een goede finance manager geeft ondersteuning aan het team. Bovendien maakt hij of zij gebruik van alle mogelijke middelen (inclusief de meningen en expertise van de eigen teamleden!) om alle voor- en nadelen af te wegen en uiteindelijk tot een doordachte beslissing te komen.

  • denkwijze is alles

Leiderschap vereist visie en een ruime blik: openstaan voor alternatieve oplossingen en invalshoeken en interessante opportuniteiten kunnen blootleggen. Hiervoor moet je de finance sector door en door begrijpen evenals je bedrijf, je team en wat hen energie geeft.

Ruimdenkendheid houdt ook in dat je vlot kunt inspelen op veranderende omstandigheden. Tegenwoordig is het namelijk zo dat je finance niet meer kunt loskoppelen van de rest van de organisatie. Het is een onlosmakelijk deel van een groter geheel. Daarom is een vakoverschrijdend perspectief dat verder kijkt dan enkel de finance-afdeling niet meer weg te denken.

 

Wist je dat...

hyphen vanaf dit jaar start met leiderschapstrainingen voor al hun finance consultants? Neem nu contact op en ontdek hoe onze consultants je finance bedrijf verder kunnen helpen.

 

leiderschapsstijlen

Wist je dat leiderschapsstijl van een manager kan bijdragen tot maar liefst 30% van de bottomline bedrijfsresultaten? Een leiderschapsstijl is de aanpak waarmee managers hun teamleden aanmoedigen en begeleiden en wordt onder andere getekend door hun eigen ervaringen, persoonlijkheid en opvattingen.

Er bestaan tal van leiderschapsstijlen. Bij coachend leiderschap ligt de nadruk op het ontwikkelen van individuele sterktes en het bevorderen van de teamdynamiek om zo efficiënt mogelijk samen te werken. Transformationeel leiderschap staat dan weer voor diepgaande groei en verandering op zowel individueel als bedrijfsniveau. De leidinggevende legt hier de lat steeds hoger en spoort de medewerkers aan om buiten hun comfort zone te treden.

Er is geen perfecte leiderschapsstijl die past voor elk bedrijf. De aanpak die het best aansluit bij je team hangt af van verscheidene factoren zoals de kennis en ervaring van je medewerkers, of de organisatie jong is of al redelijk matuur, het soort werk dat je verricht en natuurlijk de leider zelf.

 

bouw aan de toekomst met financieel leiderschap

Een finance professional houdt zich met zoveel meer bezig dan alleen cijfers. Deze experts spelen een belangrijke rol in het behalen van bedrijfsdoelen. Eender wie verantwoordelijk is voor een finance medewerker moet daarom over de juiste leiderschapskwaliteiten beschikken. Enkel zo slaag je er in om je teamleden aan te sturen, opportuniteiten te spotten en je bedrijf op weg te helpen naar een succesvolle toekomst.

Laat het nieuws tot bij jou komen

Schrijf je in op de nieuwsbrief voor maandelijkse insights en artikels over finance en staffing die rechtstreeks in je inbox landen.