Overslaan en naar de inhoud gaan

freelancer in de kijker: Laurenz Fastré

Laurenz - finance interim manager

“Consultants moeten onzekerheid durven omarmen”

Verandering, afwisseling en onzekerheid horen erbij als finance consultant. ‘Dat vraagt veel energie, maar voor mensen die onzekerheid durven omarmen, is dit een geweldige job. Zelf put ik er veel energie uit, ik pas voor de comfortzone', aldus Laurenz Fastré.  

Gevraagd naar de reden waarom hij aan de slag ging in interim management, hoeft Laurenz niet lang na te denken. ‘Dat was een logische en evidente stap in mijn groeiverhaal. Als accountant begon ik, onder meer bij Besix, met taken als het opvolgen van facturen. Daarna volgde de stap naar financial en business controlling.’

De drang naar nieuwe uitdagingen vormt daarbij een rode draad doorheen zijn verhaal. ‘In het begin is een nieuwe functie een uitdaging. Er komt veel op je af en je moet dat allemaal onder de knie krijgen. Ik merk dat ik regelmatig dat soort uitdagingen nodig heb. Eens ik iets in de vingers heb, ga ik zoeken hoe ik mijn kennis kan verbreden en uitdiepen.’ Kortom, een sterke drang om steeds te groeien en bij te leren. ‘De vraag of ik een nieuwe uitdaging aankan, drijft mij echt.’    

"Als freelance consultant moet je onzekerheid omarmen en je eigen verhaal schrijven. Voor mensen die dat kunnen, is het een droomjob. Ik haal er zeer veel energie uit."

Laurenz Fastré, finance interim manager

Weg met de comfortzone

Door aan de slag te gaan als freelancer, kon hij die honger naar verandering en nieuwe uitdagingen stillen. ‘Als freelancer werk ik bij verschillende bedrijven, in diverse sectoren. Daardoor leer ik werken met meerdere systemen en ontmoet ik veel nieuwe collega’s. Ook het projectmatige werk is echt mijn ding.’

Laurenz onderstreept dat het freelance statuut een uitstekende keuze is, voor mensen die uit hun comfortzone willen breken. ‘Ik heb een hekel aan de comfortzone. Die maakt me lui en ik ben net gedreven en leergierig.’ De afwisseling qua opdrachten is voor hem dus zeer welkom. ‘Je komt steeds weer in een nieuwe omgeving terecht, met een steile leercurve. Dat is ideaal voor ambitieuze, leergierige mensen als mij.’

Laurenz merkt nog op dat het freelance bestaan toelaat om meer te focussen op het werk zelf. ‘Als consultant ben ik niet bezig met de interne bedrijfspolitiek. Dat zorgt voor rust, want daar haal ik geen energie uit.’ Hij geeft wel toe dat al die verandering en onzekerheid veel inzet vergt. ‘Daar kan niet iedereen mee om. Als freelance consultant moet je onzekerheid omarmen en je eigen verhaal schrijven. Voor mensen die dat kunnen, is het een droomjob. Ik haal er zeer veel energie uit.’

Leertraject

Ter illustratie bespreekt hij het voorbeeld van zijn huidige project bij Eurochem. ‘Ik werk mee aan het implementeren van een nieuw SAP systeem, S4/HANA.Daarbij is de onzekerheid waarover hij het had niet ver te zoeken. ‘Als Russisch bedrijf zitten we in een moeilijke geopolitieke situatie. Onze Russische collega’s konden daardoor niet naar hier reizen. Dus kwam er veel remote werk aan te pas, alsook een taalbarrière.’

Al die uitdagingen en onzekerheid vormen echter het soort omgeving waarin Laurenz zich in zijn sas voelt. ‘Door die omstandigheden leerde ik zeer veel bij en kwam ik uit mijn  comfortzone. Keer op keer moest ik snel bijleren en me aanpassen aan de omstandigheden.’

Ook het procesmatige sprak hem aan. ‘Het was boeiend om het oude systeem in kaart te brengen en dan na te denken over een betere, robuustere aanpak. Ik genoot enorm van dat leertraject.’ Hierbij werd zijn leergierigheid volop gestimuleerd. ‘Er komen steeds nieuwe uitdagingen bij, waar je moet op inspelen. Daardoor blijft dit project boeiend en kan ik continu bijleren.’

Staan er dan nog bepaalde soorten projecten op zijn verlanglijstje? ‘Ik zou graag een project van nul af aan uitwerken en zo bijdragen aan het steile groeiverhaal van een onderneming.’ Ook hier zien we weer duidelijk de rode draad in zijn verhaal: continu bijleren. ‘Het lijkt me boeiend om zulk een finance verhaal stapsgewijs uit te bouwen en elke keer een laagje complexiteit toe te voegen. Ik haal energie uit dat soort leertrajecten.’

AI als assistent

Gevraagd naar opvallende trends in de sector, komt Laurenz uit bij het alomtegenwoordige Artificial Intelligence (AI). ‘Met de start van SAP, zijn we vanuit finance, de mogelijkheden van AI gaan verkennen. AI kan een perfecte aanvulling, uitbreiding en in sommige gevallen zelfs vervanging van de typische handleidingen bieden. Die zijn nu vaak ruim ontoereikend. Bovendien is het schrijven en onderhouden van handleidingen erg arbeids- en tijdintensief, het werk is ook nooit af. AI kan hierin een grote rol gaan spelen.’ Daarnaast zou AI kunnen dienen om de vertaalslag te maken van al die gegevens naar concrete informatie. ‘Zo kan je de brug bouwen naar andere gebruikers. Denk daarbij pakweg aan uitleg en verduidelijking geven bij jaarverslagen. Zo kan je die vertalen voor mensen die geen finance achtergrond hebben.’

In die visie helpt AI tijdrovende klussen uit handen te nemen. ‘Handleidingen maken en documentatie uitwerken, dat zijn tijdrovende taken waar niemand graag mee bezig is. Ook op vlak van rapportering, data en grafieken, zijn er nog veel praktische toepassingen mogelijk.

Data zou zo veel beter begrijpbaar en beschikbaar gemaakt kunnen worden’, blikt Laurenz vooruit.

Laat het nieuws tot bij jou komen

Schrijf je in op de nieuwsbrief voor maandelijkse insights en artikels over finance en staffing die rechtstreeks in je inbox landen.