Overslaan en naar de inhoud gaan

“Als consultant zit je in de driver seat van je eigen carrière”

finance consultancy & interim management

Als we de wereld van finance uniek mogen noemen, dan moeten we dat zeker ook zeggen over de job van (freelance) finance consultant. CFO Magazine had een bijzonder rondetafelgesprek met drie consultants – waarvan twee op freelancebasis – die elk hun eigen boeiend project hebben lopen. Hoe ziet de wereld van finance consultancy er anno 2023 uit en hoe ervaren zij de mogelijkheden die de sector hen biedt?

Dat goesting en passie twee noodzakelijke voorwaarden zijn om als finance consultant te werken, staat als een paal boven water. Zoveel werd meteen duidelijk bij het begin van het gesprek. Met haar 13 jaar ervaring als freelance finance consultant vertelt Anja Janssen wat haar voor deze rol deed kiezen: “Als persoon ben ik zeer leergierig en wil ik altijd snel resultaat boeken. Bij elk project start je telkens opnieuw zonder credentials en moet je jou opnieuw bewijzen. Dat zorgt voor drive en goesting.”

Doorheen de jaren richtte ze zich vooral op procesoptimalisatie binnen verschillende sectoren, van kmo’s tot multinationals. “Het past bij mijn karakter om van heel veel dingen te proeven. Een looptijd van zes maanden per project is ideaal voor mij.” Vandaag doet ze dat als business controller ad interim bij GXO Logistics. De afwisseling in omgevingen en uitdagingen is ook wat Evy Voortmans een viertal jaar geleden voor de job van finance consultant bij Hyphen deed kiezen. Ze heeft al 15 jaar ervaring als accounting manager, maar sinds anderhalf jaar is ze source-to-pay manager bij Nike in Laakdal. “Bij elk project leer ik zaken die ik kan meenemen naar volgende projecten. Met mijn huidige project maak ik voor het eerst uitgebreid kennis met RPA bijvoorbeeld.”

Directe impact

De doorgaans korte doorlooptijden van de projecten waarop je als consultant werkt, zorgt er telkens voor dat je een waardevolle bijdrage levert. “Als consultant doet je mening er altijd toe en krijg je overal waardering. Je wordt net aangeworven om zaken anders aan te pakken, dus je kan meteen je stempel drukken op afdelingen, processen of het beleid.” Vanuit haar rol haalt ook Laura De Bondt, freelance business controller ad interim bij Brussels Airport Company, zeer veel voldoening uit het feit dat ze mensen op een zeer directe manier kan bijstaan. “Ik help onder meer mee aan de implementatie van SAP S/4HANA. Dat gaat verder dan een louter ondersteunende rol; ik zit mee aan het stuur om de implementatie over te brengen naar het team. Samen met mede-consultants zorgen we zo voor meer zuurstof.”

“Als freelance consultant kan ik jobhoppen zonder dat iemand mij dat kwalijk neemt.”

Laura De Bondt, freelance business controller

Freelance consultancy

Laura koos bewust voor consultancy op zelfstandige basis. “Het biedt mij de mogelijkheid een jobhopper te zijn zonder dat iemand mij dat kwalijk neemt. Ik heb geen goedkeuring nodig om bepaalde trainingen te volgen en kan altijd de richting volgen die ik zelf uit wil.” Een bijkomend voordeel is ook dat je vandaag aan cherrypicking kan doen wat betreft de projecten waar je voor kiest. “Freelancers zijn zeer gewild, merk je op het moment dat je vrijkomt. De match met het bedrijf en project is zeer belangrijk.” Als consultant bij Hyphen waardeert Evy Voortmans heel sterk het professioneel netwerk dat achter haar staat en waarop ze kan terugvallen bij vraagstukken. “Het is de reden waarom ik hier al vier jaar zit en waarom ik mij ook inzet voor zijprojecten binnen Hyphen. Ik zit in de driver’s seat van mijn carrière. De projecten die ik aangereikt krijg, sluiten steeds aan bij mijn expertise en interesses. Aangevuld met een uitgebreid trainingsaanbod zorgt dat ervoor dat ik mijn eigen carrièrepad kan uitstippelen."

“Snelheid van inzicht is belangrijker dan ooit. Elk financeprofiel moet vandaag voor een stuk data-analist zijn, ook consultants”

Anja Janssen, Freelance Business Controller

Data en storytelling

Door hun ervaring in het veld en in  verschillende bedrijven, sectoren en industrieën hebben de consultants een goeie voeling met wat er beweegt in de sector. Anja Janssen: “Snelheid van inzicht en het verkorten van het afsluitproces zijn vandaag belangrijker dan ooit. Daartegenover staat de juistheid van cijfers, die vaak ter discussie staat. We moeten soms terug naar de bron om te kijken hoe data worden gecapteerd. Elk financeprofiel moet vandaag interesse hebben in data en een stukje data-analist zijn, ook consultants.” Daar voegt Laura De Bondt nog een tweede, belangrijke evolutie aan toe: “Er komt meer en meer nadruk op de social skills, wat zorgt voor een zoektocht naar communicatieve financeprofielen. Finance zit mee aan tafel, presenteert rapporten en cijfers, en doet zo aan storytelling.”

Change management

People management is daarom zeer belangrijk voor consultants. “Zelf staan we altijd te springen voor veranderingen en willen we snel vooruitgaan, maar dit is niet evident voor werknemers die al lang bepaalde routines of handelingen gewoon zijn. Het is belangrijk de voordelen aan te tonen, maar ook te benoemen wat wel goed loopt en elkaar tegemoet te komen. Soms is een individuele aanpak nodig en nemen we een coachende rol op”, aldus Laura De Bondt. “We moeten kijken naar iedereen zijn sterkte en daarmee rekening houden. Daarbij moeten we soms ook op de rem gaan staan omdat men van bovenaf te snel wil gaan”, vult Evy Voortmans aan.

In het licht van de huidige schaarste op de arbeidsmarkt tekent zich nog een belangrijke trend af binnen de wereld van finance consultancy. Laura De Bondt. “We worden vaak ingehuurd om bepaalde rollen binnen een bedrijf in een vroege fase mee vorm te geven. Onze ervaring komt daarbij van pas, zodat junior profielen later kunnen starten in een positie die duidelijker is afgebakend of om samen een tijdelijke tandem te vormen.” Op die manier zorgen consultants voor rust en voorkomen ze overhaaste beslissingen die in een slechte match resulteren.

“Consultants moeten rekening houden met ieders sterktes en zwaktes, en soms op de rem durven gaan staan”

Evy Voortmans, finance consultant bij Hyphen

Women in finance

Onder de drie consultants heerst een hoopgevende consensus dat de wereld van finance duidelijk naar een evenwicht evolueert tussen mannen en vrouwen. Vanuit haar ervaring in accountancy, omschrijft Evy Voortmans hoe dat lang een vrouwenwereld was. “Tot op een zeker niveau, want de hogere functies werden vooral door mannen bekleed.” Toch is er duidelijk een positieve evolutie aan de gang: “Het is belangrijk dat de persoon met de juiste skills op de juiste stoel zit. Net daarom is het goed om te zien dat steeds meer vrouwen de rol van CFO invullen”, meent Anja Janssen. .

In die zin zijn vrouwelijke CFO’s belangrijke rolmodellen. Evy Voortmans: “Ze tonen aan dat de combinatie met een gezin mogelijk is. Veel jonge vrouwen zetten hun carrière binnen finance even in de wachtkamer om het gezin voorrang te geven, maar dat is naar mijn gevoel niet nodig. Het is wel belangrijk dat de werkgever die combinatie toelaat en faciliteert.”

CFO Magazine
Felix Ferret voor CFO Magazine

Laat het nieuws tot bij jou komen

Schrijf je in op de nieuwsbrief voor maandelijkse insights en artikels over finance en staffing die rechtstreeks in je inbox landen.