Overslaan en naar de inhoud gaan

Project in de kijker: WFS

James De Cock (business controller) & Eddy De Timmerman (CFO)

"Het is een uitdagend maar vooral leerrijk proces geweest", zo blikt James De Cock terug op zijn hyphen-opdracht als business controller. Het is intussen al bijna een jaar geleden dat James aan de slag ging bij WFS. Samen met Eddy De Timmerman (CFO van WFS), blikken we terug op zijn project.

De rol van CFO bij WFS

De finance organisatie van WFS telt 13 medewerkers, onderverdeeld over een controlling en billing team. "Door interne verschuivingen en herstructureringen binnen WFS, zochten ze in januari 2022 een nieuwe CFO binnen de organisatie", vertelt Eddy.

"Zelf heb ik al meer dan 30 jaar ervaring in de logistieke sector bij zowel nationale als internationale organisaties. Hier heb ik telkens verschillende rollen opgenomen, van meer financiële tot zelfs commerciële rollen, en van CFO tot de rol van adviseur voor investeringsdossiers en overnames."

"De sector die ik dus heel goed ken, zowel als de challenge van deze rol, maakte het voor mij een logische keuze om bij WFS te starten."

"Het is een enorm complexe omgeving om in te werken. Snelle inzetbaarheid en de wil en drive om te werken is in een zo'n situatie van uiterst belang."

Eddy De Timmerman

Nood aan continuïteit

Eddy werd geconfronteerd met verschillende uitdagingen binnen de organisatie. "Er moest vanaf dag één snel geschakeld worden. We zaten in het midden van de jaarafsluit en hadden duidelijk handen tekort. Eén van de eerste beslissingen die ik maakte was om de zoektocht te starten naar een vijftal finance profielen."

In het verleden raakte Eddy al meerdere keren in contact met hyphen door als vroeger als finance interim manager in verschillende organisaties aan de slag te gaan. Toen de nood naar snelle ondersteuning opkwam, nam hij dan ook meteen contact op met hyphen. "Kwaliteit en snelheid is in zo'n situatie belangrijk en bij hyphen hebben ze maar een half woord nodig om te weten wat er gezocht wordt."

"Het is een enorm complexe omgeving om in te werken. Snelle inzetbaarheid en de wil en drive om te werken is in een zo'n situatie van uiterst belang. Met de hulp van hyphen hebben we na een aantal weken vers bloed binnen kunnen halen in de organisatie en konden drie mensen op tijdelijke basis bij ons opstarten, waaronder één van hen hyphen-consultant James."

Snel schakelen in een complexe omgeving

Met 9 jaar finance ervaring (3 jaar audit bij de BIG4, 3 jaar controlling en vervolgens 3 jaar controlling als finance project consultant) start James op bij WFS. Voor James was dit zijn vierde opdracht bij Hyphen.

"De opstart was niet simpel.", aldus James. "Er was niet veel naslagwerk om op terug te vallen en onduidelijkheid over de deadlines en de verwachtingen." Als internationale onderneming met uitvalsbasis in Frankrijk, konden ze gelukkig wel rekenen op ondersteuning en sturing vanuit de groep. "De eerste maanden was het vooral zelf veel uitzoeken en zorgen dat de business bleef draaien."

"Mijn focus lag bij mijn opstart op het business controlling gedeelte en vooral de revenue kant, waar billing een deel mee samenhangt. Het opvolgen van de facturatie, zorgen dat de maandafsluit juist is, accruals bijboeken en de nodige rapportages opstellen,…" Dit laatste blijkt voor de shareholders van WFS een enorm belangrijke focus te zijn. "Met de steun van Eddy en de groep hebben we daar gelukkig snel stappen in kunnen zetten."

Het belang van complementariteit

Eens de jaarafsluit achter de rug was, lag de focus vooral op het aanbrengen van structuur binnen de organisatie. "Om structuur te kunnen genereren, moesten we eerst definiëren wat de focuspunten waren binnen de organisatie", vertelt James. "Hiervoor heb ik nauw samengewerkt met de financial controller binnen WFS, Yves Vanderstraeten. Een interim manager die ook via hyphen werd aangereikt."

En voor James zat de wisselwerking tussen beide meteen juist. "We hebben heel complementaire profielen. Met zijn achtergrond in accountancy, mijn analytisch inzicht en de ondersteuning van Eddy, hebben we na het eerste kwartaal de situatie kunnen stabiliseren."

Een steile leercurve

Na één jaar bij WFS, blikt James vooral terug op een heel leerrijk project. "In een veranderende omgeving moet je heel snel je plan trekken. Dankzij Eddy leerde ik vooral het strategisch denken en om in zo'n situatie meer naar het grotere geheel te kijken. Als alles meer gestructureerd is, kan je meer in detail treden. Maar de basis ligt vooral in het begrijpen van the bigger picture."

Voor Eddy heeft James het afgelopen jaar al zijn verwachtingen ingelost. "Het is geen eenvoudig proces geweest, maar de commitment van James was er vanaf dag één. En voor mij is net de wil en drive om te werken in een complexe omgeving heel belangrijk, maar niet voor iedereen een gegeven. Voor mij is James een high potential waar ik veel mogelijkheden voor zie in zijn toekomstige carrière."

OVER WFS

WFS is wereldwijd marktleider op het gebied van luchtvrachtlogistiek met een wereldwijd netwerk van meer dan 164 locaties in meer dan 18 landen op vijf continenten. Zij leveren vrachtdiensten zowel als passagiers-, platform- en bagagediensten op onder andere de luchthavens in Zaventem en Luik.

Laat het nieuws tot bij jou komen

Schrijf je in op de nieuwsbrief voor maandelijkse insights en artikels over finance en staffing die rechtstreeks in je inbox landen.