Overslaan en naar de inhoud gaan

De toekomst van accountancy

de toekomst van accountancy - evy

“Er is een grote toekomst weggelegd voor accountants die zich specialiseren.”

Hyphen overspant met zijn netwerk zowat elk financedomein. Zo ook de accountancy-rol.  Finance consultant Evy Voortmans groeide vanuit haar functie als accountant tot finance manager en telt ondertussen 16 jaar ervaring in accountancy. Vanuit haar expertise bekijken we de evolutie van de accountant en wat de toekomst brengt.

 

Digitalisering

Een evolutie die Evy van op de eerste rij meemaakte. “Waar we komen van een door papier gedomineerde functie zitten we vandaag in een digitale wereld waar zo goed als alles elektronisch beschikbaar is. De digitalisering heeft in de eerste plaats een bijzonder groot effect gehad op de organisatie van accountancy. De systemen en platformen waar we nu in werken zijn meer geïntegreerd met de business, en vanuit het boekhoud- of ERP-pakket zijn we geconnecteerd met al onze stakeholders.”

Van sterk uitvoerende naar adviserende rol

Ook de taak van de accountant is sterk geëvolueerd, of dat zou althans moeten… “We zijn niet zozeer meer de personen die de bankafschriften verwerken of facturen intikken. De accounting-rol is getransformeerd van een sterk uitvoerende rol naar een controlerende en adviserende rol. De repetitieve taken verdwijnen meer en meer en dat is een voordeel van de automatisering. Wel blijft onze taakinvulling heel afhankelijk van het bedrijf waar we actief zijn.”

Automatisering

Niet elk bedrijf zit namelijk even ver in de digitale omslag, en bijgevolg de komst van automatisering en haar baten. “Er zijn firma’s die tien jaar geleden al een digitaal archief hebben ontwikkeld maar er nog altijd niet mee werken. De bestelbon wordt verstuurd via e-mail en men maakt geen gebruik van een uitgebreid ERP-pakket…”

Als finance-consultant ziet Evy het als haar plicht om dit hiaat aan te kaarten. “De voordelen van automatisering zijn talrijk. Accountants krijgen hierdoor meer vrije tijd om écht toegevoegde waarde te brengen en hun rol als business partner waar te maken. De accountancy-rol verandert van een snelle, uitvoerende taak naar een functie waar beheerst werk van analyse en het leveren van kwaliteitsvolle inzichten pal staan. En deze zal, gezien de voortdurende transformatie van organisaties en eisen van alle stakeholders, telkens belangrijker worden.”  

Met die toekomstige evolutie gaat Evy zelf vrij flexibel mee om. Ze beschouwt haar eigen rol als manager generalistisch. “Ik wil over een zo breed mogelijk pakket beschikken. Pas als ik diep in de operations zit en de details ken, voel ik me goed. Dat wil niet zeggen dat ik elk fiscaal artikel of elke fiscale update van buiten moet kennen maar ik wil wel weten in grote lijnen waarover het gaat. Daarom is het essentieel om een carrière lang te leren, bij te scholen, en de discussie aan te gaan."

Belgische fiscaliteit

Welke veranderingen komen er volgens Evy nog af op de accountant? “Het fiscaal aspect in België blijft altijd heel belangrijk. Dat verandert jaarlijks en hier moet je als boekhouder continu van op de hoogte blijven. Ik zie een grote toekomst weggelegd voor accountants die specialiseren in tax compliance, zowel in btw als de vennootschapsbelasting. Bedrijven blijven immers groeien en fusies zijn nooit ver weg. Uit taxoptimalisatie kan nog veel worden gehaald…”

Laat het nieuws tot bij jou komen

Schrijf je in op de nieuwsbrief voor maandelijkse insights en artikels over finance en staffing die rechtstreeks in je inbox landen.