Overslaan en naar de inhoud gaan

4 key takeaways over productie controlling

Industrial controlling

Een tijdje geleden mochten we Bart Tourné – finance interimmanager met meer dan 18 jaar ervaring in controlling en finance management - verwelkomen voor een inleidende training over productiecontrolling.

In deze blog deelt Bart vier belangrijke prioriteiten voor een succesvolle carrière in productiecontrolling.

1. bezoek regelmatig de werkvloer

Dit is waar de magie gebeurt en absolute prioriteit nr. 1. Als plant controller is het belangrijk om minstens één keer per week de werkvloer op te gaan. Het is de beste manier om de link te leggen tussen je cijfers en wat er in werkelijkheid gebeurt.

2. Bepaal de standaardkostprijs

De standaardkostprijs is essentieel om de industriële P&L op te bouwen, dus één van de verantwoordelijkheden van een industriële controller is om deze te definiëren. Dit is wat je nodig hebt:

Enerzijds de variabele kosten die bestaan uit materiële- en arbeidskosten. Materiële kosten worden gedefinieerd door de prijs per materiaal en de Bill of Material, inclusief verliespercentages en dit voor de verschillende stappen in het productieproces. De directe arbeidskosten worden voornamelijk bepaald door de snelheid van de productielijn, het aantal mensen aan de lijn, de efficiëntie van de productielijn en de insteltijd tussen de omschakelingen. 

Anderzijds heb je ook de vaste kosten nodig (= production overhead).

3. Meet de (in)efficiëntie van de productiefaciliteit

Zodra de standaardprijs is vastgesteld, kunnen wij de (in)efficientië van de productie-eenheid meten door de varianties ten opzichte van de standaardkostprijs te berekenen.

Voor materialen hebben we: Volume, Mix, BOM verandering, Opbrengst en Prijs varianties en voor de directe arbeidskrachten de Volume, Mix, Productiviteit en Uurloon varianties.

4. Word een business partner voor productie

Wanneer je in een productiebedrijf werkt, draait alles rond mensen. Let erop dat je ‘productietaal’ hanteert met financiële kennis. Spreek geen financiële taal met productiekennis.

Over Bart Tourné

Bart startte zijn carrière 18 jaar geleden bij JDE PEET's waar hij de kans kreeg om door te groeien van productie controller in de fabriek tot financiële manager in de B2B sales unit. In deze functie kreeg Bart de kans om verschillende functies te bekleden zoals operations manager en general manager op interim basis. In 2019 heeft hij de beslissing genomen om officieel freelancer te worden en is hij nu beschikbaar voor diverse opdrachten op het gebied van controlling en financieel management. Vanaf dit jaar kan Bart ook geraadpleegd worden voor trainingen over deze onderwerpen.

Laat het nieuws tot bij jou komen

Schrijf je in op de nieuwsbrief voor maandelijkse insights en artikels over finance en staffing die rechtstreeks in je inbox landen.